miercuri, 1 octombrie 2014

Adoptarea Codului silvic se amana pana dupa alegeri

Lovitura de teatru in dezbaterea Codului Silvic.  Desi astazi  era programat votul final pe Codul Sivic,  adoptarea acestuia se pare ca va fi amanata pe perioada nedeterminata (cel putin pana dupa alegeri).  Ieri, primul ministru a declarat ca isi  doreste o "dezbatere forate larga" pe Codul Silvic. Nu este deloc clar cu cine sa mai aiba loc dezbateri.
Codul silvic se dezbate  intens de cel putin 2 ani, organizatiile profesionale si de mediu din sector au declarat public faptul sa s-a ajuns la o forma "agreata" a codului silvic  si isi doresc sa iese din "zona de incertitudine" legata  de prevederile Codului Silvic care au  bulversat  sectorul in ultimii 2 ani.
Deci cine sa mai dezbata? D-na Ministru Doina Pana in nici un caz  nu si-a dorit prelungirea dezbaterilor. Nu mai departe decat  acum 2 zile, a iesit pe nostul national de televiziune, la "Interviurile Telejurnalului" si a anuntat fimalizarea dezbaterilor pe Codul Silvic  si faptul ca si-l doreste adoptat.  Procedurile parlamentare au fost si ele parcurse, Codul Silvic trebuia sa intre la votul final.
Ce s-a intamplat de duminica pana  luni?   Cine a negociat  altceva?
Nu o sa stim niciodata. S-a negociat la nivel de prim ministru. Noua ni s-a spus  doar "Mai  dezbateti".
Singurul lucru pe care il stim  este ca puternica organizatie  de lobby  a investitorilor  straini, Camera de Comert Romano-Americana, a atacat proiectul Codului Silvic  intr-o campanie intensa de manipulare de presa, pe teme false .


























Daca dl  Victor Ponta ar fi spus ca nu sunt siguri  ca pot intruni majoritatea necesara adoptarii unei  legi organice, ca nu vor sa ofere opozitiei o tema de campanie electorala sau  ar fi sesizat probleme reale  ale noului Cod Silvic, as fi putut sa inteleg ceva. Dar  acest "Mai dezbateti" este o bataie de joc  la adresa tuturor: a organizatiilor profesionale implicate care au sustinut adoptarea Codului Silvic, la adresa Parlamentului care a parcurs procedurile legislative, la adresa propriului ministru  Doina Pana care duminica anunta votul final  pe Codul Silvic...
Cu cine a "dezbatut" Primul Ministru Victor Ponta  Codul Silvic?   Cu cine se "negociaza" prevederile acestuia? Ale cui interese sunt mai importante   decat interesele  intregului sector  care si-a dorit iesirea din aceasta stare de incertitudine?
Dl Victor Ponta si AmCham   cunosc raspunsul. Cred ca si noi.
Eu am resimtit-o ca pe o tradare.
In comunicatul de presa s-a spus ca se doreste ca forma finala a Codului Silvic "sa apere cu adevarat padurea".
Minciuna,propaganda si politicianism.
Tradare.
Bucureşti, 29 sep /Agerpres/ - Premierul Victor Ponta consideră necesară o dezbatere "foarte largă" pe Codul Silvic astfel încât forma finală, care va fi adoptată în Parlament, să "apere cu adevărat pădurea".

Ponta a declarat luni, la Parlament, că îşi doreşte ca la această dezbatere să participe atât parlamentari, cât şi reprezentanţi ai organizaţiilor de mediu şi asociaţiilor profesionale.

"Am discutat în cadrul coaliţiei de guvernare care sunt priorităţile pentru perioada legislativă următoare. După cum ştiţi, avem doar rectificarea şi dorinţa de a cheltui cât mai mult şi din fondurile europene şi din cele bugetare.(...) Ca şi zonă de legislaţie în Parlament, vreau în perioada următoare să aibă loc nişte consultări cât mai largi legate de Codul Silvic astfel încât, atunci când se votează în Parlament, să fie acel cod de care avem nevoie ca să oprim tăierile ilegale, afacerile ilegale şi să protejăm cât mai mult fondul forestier. Pentru asta, e nevoie de dezbatere foarte largă, în care nu doar parlamentarii, dar şi organizaţiile de mediu, asociaţiile profesionale să participe şi forma finală să fie cea care, cu adevărat, să apere pădurea", a spus Ponta, la finalul şedinţei coaliţiei de guvernare.

Ministrul delegat pentru Ape şi Păduri, Doina Pană, a anunţat pe 6 septembrie, în cadrul unei conferinţe de presă susţinute la Bistriţa, că proiectul privind noul Cod Silvic, care nu a întrunit numărul necesar de voturi pentru a fi votat în sesiunea parlamentară anterioară, a ajuns din nou în Parlament printr-o iniţiativă legislativă a PSD.

"Am plecat din nou în Parlament, dar nu cu o propunere a Guvernului, pentru că ar fi fost mult prea greoaie, dura mult prea mult, ci cu o iniţiativă a unui grup de parlamentari PSD, în frunte cu deputatul Victor Ponta. Este în Senat, pentru că intenţionez ca, până în momentul în care intră în vigoare Radarul Pădurii, să fie şi Codul Silvic votat. Sunt doi piloni care se completează şi e benefic să pornească deodată. Eu intenţionez ca, până în 8 octombrie, când îmi intră în vigoare (Radarul Pădurii - n.r.), să iasă şi Codul Silvic, dar nu pot garanta ce va vota Parlamentul", a spus Pană. AGERPRES/ (A - autor: Cătălina Barbu, editor: Vicenţiu Purcărea)
Realizator TVR: Din ţară, dar şi din afară, se înmulţesc vocile care cer oprirea dezastrului. nemodificat de ani buni, Codul Silvic este mai aproape ca niciodată să treacă de Parlament. A fost votat în Senat şi săptămâna viitoare se aşteaptă votul din Camera Deputaţilor, camera decizională. Proiectul de lege este însă unul controversat, o să vedeţi imediat de ce. Nu e foarte clar dacă reprezintă sau nu soluţia problemei. mai degrabă aceasta ar putea veni de la radarul pădurii, care va intra în funcţiune zilele următoare. Încercăm să ne lămurim din dialogul cu invitata noastră Doina Pană, ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură. Bine aţi venit, mulţumesc pentru prezenţa în studio!
Doina Pană - ministrul delegat pentru Ape, Păduri şi Piscicultură: Bine v-am găsit! Realizator:
Doamna ministru, cel puţin la modul declarativ avem speranţe. Spuneaţi în Parlament zilele trecute 'gata cu defrişările, terminăm cu defrişările'. Pe ce vă bazaţi, concret?[...]  Mai mult
 Revista Presei:
2014-09-28
TVR 1
-
-
Telejurnal
-
2014-09-29
Curierul National
-
Afrodita Cicovschi
-
1
2014-09-29
Curierul National
-
-
-
2
2014-09-29
Adevarul
-
-
-
6

Presa locala

Amendament dezastruos la Codul Silvic

Astazi vor avea loc dezbaterile finale pe Codul Silvic si va fi redactat raportul comun al Comisiilor pentru Agricultura si pntru Mediu din Camera Deputatilor. Daca amendamentul sustinut de UDMR , prin care se permite ca ”un operator economic să poată achiziţiona masă lemnoasă sub formă de lemn rotund sau lemn pe picior, provenit din produse principale sau accidentale doar dacă asigură prin capacitatea proprie procesarea a cel puţin 40% din materialul lemnos achiziţionat”, amendamentul se va regasi ca principiu in regulamentul de vanzare a masei lemnoase. De ce este atat dezastruos amendamentul:[ mai mult...]

 

 

Dezbaterile din Comisii pe Codul Silvic

Dezbaterile pe Codul Silvic au continuat saptamana aceasta in regim de urgenta, cu dezbateri pe fond in comisiile de specialitate ale Camerei Deputatilor La Comisia pentru Agricultura, dezbaterile au avut loc luni, 22.09,2014, cu participarea d-nei Ministru Doina Pana si a organizatiilor/institutiilor reprezentative pentru sector invitate: - RNP-Romsilva- dl Dir. Gen Adam Craciunescu -ASFOR- dl Presedinte Nicolae Tucunel -Federatia Proprietarilor de Paduri si Pasuni- Vicepresedinte Catalin Tobescu -Asociatia Administratorilor de Paduri- Dir. Dorel Fechete -Federatia pentru Apararea Padurilor- dl Marian Stoicescu - Societatea "Progresul Silvic"- Presedinte Gherghe Gavrilescu -WWF- dl Radu Vlad In partea de discutii generale, s-au conturat pozitiile de principiu. [mai mult...]

Amendament la Codul Silvic sustinut de Federatia Proprietarilor de Paduri

Şi în acest sens pentru că din 1995 încoace, din primul Codul Silvic avem acest principiu, al acordării de compensaţii pentru proprietarii de păduri, dar niciodată nu au fost acordate, dorim să, am propus şi am transmis către toate grupurile parlamentare, un amendament pe care, mulţumim domnului Chirteş pentru că deja l-a preluat ca propunere legislativă, sperăm ca să fie susţinut şi de către partidele puterii, deci l-am discutat cu doamna ministru Pană şi în principiu există deschidere pentru acest amendament. Noi spunem în felul următor, venim în continuarea principiului constituţional al garantării proprietăţii şi anume:" Impunerea de restricţii, proprietarilor de păduri, prin amenajamente silvice, planuri de management, alte norme se poate face fie cu acordul proprietarilor, fie cu plata unei juste şi prealabile despăgubiri plătită anual care să compenseze veniturile nerealizate de proprietarul de pădure. "Este un amendament, zicem noi, de bun simţ, dar care obligă statul să nu desemneze pe hartă parcuri naţionale de 300 de mii de hectare fără să ştie ale cui sunt pădurile respective, fără să plătească niciun fel de despăgubire, este ca şi cum de mâine ne apucăm să facem un lac pe 300 de mii de hectare care zicem că este al statului, fără să ne intereseze al cui este terenul respectiv. Zicem că este un amendament de bun simţ, pe fond, pe fond ceea ce doream şi este concluzia, este că acest Cod Silvic găseşte soluţii pentru problemele esenţiale, pădurile neadministrate prin acea prevedere 3 metri cubi pe an şi pe hectar, tăierile ilegale deja avem legislaţie subsecventă, menţionată de doamna ministru Pană, compensaţii pentru proprietarii de păduri credem că sunt prevederi bune şi dacă este acceptat şi acest amendament credem că prevederile sunt acoperitoare, iar legat de împăduriri, sigur că da, ne dorim cu toţii să fie milioane de hectare, în mod practic lucrurile vor fi mai greu. Deci susţinem această variantă de Cod Silvic, ne dorim să ieşim din această stare de incertitudine, în care stăm de 4 ani de zile, şi bineînţeles vă stăm la dispoziţie şi dorim să contribuim în continuare în dezbaterile care vor avea loc. [mai mult...]

Documentar Antena 3: Jaf cu premeditare

[...]căci cu fiecare contract de cumpărare încheiat de această societate străină se pierd urmele hoţiei. La Conservation Carpatia au ajuns până acum cel puţin 10.000 de pădure românească, iar achiziţiile continuă agresiv cu noi contracte încheiat în fiecare zi. Silvicultor: Acum cumpără neamţul cu tot, fără să împădurească, fără fond de conservare, fără nimic.[...] [...]Doar că inspectorul respectiv, pe nume Marius Căciulă, are la rândul său o problemă... de incompatibilitate. Fiul lui este proprietarul unei firme de exploatare a lemnului care lucrează strâns cu Holz Industries Schweighofer. Sediul firmei se află chiar în apartamentul din Câmpulung al tatălui, inspector al statului. Pe Marius Căciulă nu l-am găsit acasă, însă soţia sa ne-a dat toate explicaţiile.[...] Urmareste o inregistrare si transcript integral al emisiunii in "Revista presei" realizata de Fordaq. [mai mult...]

Exporturi de lemn-exclusiv mobila-de 1,9 miliarde euro, dublu fata de acum 5 ani

Exporturile de lemn şi produse din lemn ale României, exceptând mobila, s-au dublat în intervalul 2008-2013, ajungând la 1,9 mld. euro, ceea ce re­pre­zintă un nivel de cinci ori mai mare decât al importurilor, po­trivit unei analize reali­zate de revista Business Construct pe baza datelor de la Institutul Naţional de Statistică. Grupul Schweighofer este cel mai mare exportator din industria lemnului, austriecii urcând de pe locul 22 pe locul 16 în topul celor mai mari exportatori din economie, cu valori la export comparabile cu ale ame­ri­ca­nilor de la Delphi (componente auto). De altfel în top 100 exportatori, un clasament condus în 2013 de Auto­mo­bile Dacia, se mai află şi Kronospan Sebeş (poziţia 44) şi Kastamonu (poziţia 96), potrivit datelor INS.  De obicei o creştere a exporturilor ar tre­bui să fie motiv de bucurie într-o eco­no­mie, însă în acest caz se pune problema dacă o industrie cum este cea a mobilei, depen­dentă de lemnul din producţia internă, mai are suficientă materie primă şi dacă poate con­cura cu preţurile pe care jucători din pieţe mai mari le oferă pentru lemnul românesc. 

Niciun comentariu:

Trimiteți un comentariu